Vona Gábor és Mirkóczki Ádám Egerben és Füzesabonyban járt

17 augusztus 2017, Hozzászólás: Hozzászólások kikapcsolva

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, valamint Mirkóczki Ádám a térség országgyűlési képviselő-jelöltje közösen járták be Eger-Füzesabony országos egyéni választókerületet. Ebbe belefért, hogy mindkét településen nyilvános fórumot tartsanak, illetve Egerben egy sajtótájékoztatón összegezték tapasztalataikat, illetőleg beszámoljanak a párt „kiemelkedő, történelmi lépéséről”, a béruniós kezdeményezésről.

Mirkóczki Ádám azzal kezdte a szerdai, közös sajtótájékoztatót, hogy a Jobbik nem titkolt célja a mindennapi politizálás, a programkészítés és a kampány során, hogy pártállástól függetlenül a lakosok kihívásaira, valós problémáira megoldást keressenek. Ezért tartottak Vona Gáborral az egri piac előtt – illetőleg Füzesabonyban – utcai fórumot, ahol bárki kérdezhette a legerősebb ellenzéki politikusait.

Vona Gábor megjegyezte, hogy ezek a standolások a Jobbik számára fontosak, mert így nagyon sok visszajelzést kapnak az embereket érintő valós társadalmi folyamatokról. Mint mondta, azért is volt mindig alapos és a legjobb a párt választási programja, mert azt gyakorlatilag nem ők írták, ők csak egy vázat adtak neki. Vona Gábor szerint ezért kell elmenni az emberek közé, és meghallgatni őket.

Hangsúlyozta, hogy a „Fidesz-rezsim” az elmúlt 7 évben pont azt a két dolgot vette el az emberektől, amely a polgári Magyarországot teremthetné meg: az anyagi függetlenséget és a szellemi szabadságot.

Ennek az egyik felére adhat megoldást a bérunió, ugyanis jelenleg az emberek egzisztenciális félelemben élnek, és egy ilyen társadalmi helyzetben nem lehet a polgárságot, a széles középosztályt kiépíteni, magyarázta a miniszterelnök-jelölt.

„Ma az Európai Unió jogrendjében a társadalmi kezdeményezések között ennél magasabb szint nincs”

- szögezte le, és azoktól, akik a bérunió hatékonyságát kritizálták Vona Gábor csak annyit kérdezett: tudnak-e jobbat, tudnak-e erősebbet a lisszaboni szerzős által meghatározott jogrendben, és ha tudnak, akkor miért nem tették meg eddig?”

A Jobbik ellenzékből indította el ezt a történelmi küzdelmet, igazságtételt, és 2018-ban kormányon kívánja folytatni, illetve befejezni. Két fő célt tűztek ki: az egyik az EU reformja, a másik pedig a tagállami felelősség egyértelműsítése. Tisztában vagyunk azzal is, hogy megvan a felelőssége a kelet-közép európai tagállamok kormányainak is abban, hogy a bérunió megvalósuljon: egy versenyképes Magyarországra, és egy igazságos, szolidáris Európai Unióra van szükség, de ezek közül jelenleg egyik sincs meg, ez a kiindulási alap.

Vona Gábor azt viszont felháborítónak nevezte, hogy más politikusok a bérunióból pártpolitikát csináljanak. Ha ez a szocialista Újhelyi István, vagy a fideszes Deutch Tamás ötlete volna, akkor Vona Gábor félretette volna a pártjukkal szembeni ellenérzését, „és higgyék el támogatnám a kezdeményezésüket” – jelentette ki, amit azzal magyarázott, hogy a Jobbik a nép pártján áll.

Arra kért minden magyar embert, pártpolitikai hovatartozásától függetlenül, támogassa a béruniós kampányt a javaslat aláírásával, vagy ha van benne tenni akarás, akkor a munkájával is.